53 days..


السَّلَامُ عَلَيْكُمُوَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ


Time flies so fast.
Felt like it was just yesterday.

10 principles to overcome challenges


السَّلَامُ عَلَيْكُمُوَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ

 1. When we see any challenge we need to TRUST ALLAH, Allah sees and hears everything and Allah can see the big picture and his mercy is so close. We need to let Allah do it his way.
2. WITH (not after) every difficulty comes ease. When you are ready to throw in the towel, this is the time to be steadfast.
3. Always think about the lesson not the problem, Allah puts us under pressure for us to be valuable. A diamond and coal are made out of the same thing, carbon, but the difference between the coal and diamond is that when you press a coal it breaks instantly but when you press a diamond it won’t break. Allah wants us to be people of value, people of substance.
4. We cannot be led by our problems, Life is like a bicycle, in order to stay balanced we must keep moving, we cannot stop at every problem.
5. We can’t let life knock us from the inside, we have to remember that Allah does not put us through anything we can’t handle, know that every single thing that you go through, Allah believes that you can get through it.
6. We need to deal with the problem not the symptoms. We need to worry about the cause and not the effect
7. We need to watch our words and not be negative. We need to say “I will try” and not “I can’t”.
8. We need to be optimistic, see hope. There was a study done with two rats who were placed in two separate tanks of water, the exit was above the rats reach, one rat was in a dark tank with no life and died in less than an hour, the other rat had a light facing the exit and lived hours longer than the first. We need to hope not despair
9. Dua, the biggest weapon of the believer.
10. Don’t complain, consult! Ask for advice.
“…No soul shall have a burden laid on it greater than it can bear…”
A note to self.
;)

I DO. ;)


السَّلَامُ عَلَيْكُمُوَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ





January 11.
Used to be our memorable date.
;)

Last paper babeh~!!


السَّلَامُ عَلَيْكُمُوَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ


Alhamdulillah, lega rasa bila dah habis jawab semua paper final ni, hihi. XD Lepas jek jawab paper Network tadi, terus pergi makan kat luar. Haha, ni kes lapar + tak makan malam lagi. Maklum la, paper start pukul 8.30 malam, so lepas maghrib macam tu dah terus ready nak pergi tempat exam. Tak menyempat nak makan. Kali ni aku tibai nasi putih + telur dadar + tomyam ayam. Perghh~ XD Balik Kolej, main kad sampai pagi. Perangai memasingkan, haha. Seteghes exam dah habis, memasing apa lagi, kepala gila.

Semalam pon sama kes jugak. Paper malam. Semalam lagilah, paper Database. Huii, punya relieved dia tu kan bila dah jawab, Allah jek yang tahu, hehe. Hari ni makan restoran biasa tu jek, semalam kitorang pergi makan western. Ehehe, pekena lamb chop la aku kan. Sedap beb~ Harga dia pon sedap jugak, haha. XD

Serius lega yang teramat sangat bila dah habis ni, takde nak fikir fikir dah. Lepas ni dah boleh kemas kemas bilik, basuh baju dengan aman, movie marathon, then going back home babeh~!! Tak sabar oit. Bilik sudah semakin cantik. Berkobar ni nak balik tengok. :) Nanti boleh beli katil sekali. Bertahun asyik tidur atas tilam beralaskan tikar kat lantai, hikhik. Seronok. Selamat bercuti wahai diri. ;)

Awak, thanks still cares for me.
Terharu.
:')

Hujan lebat~!!


السَّلَامُ عَلَيْكُمُوَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ


Alhamdulillah~!! Second paper is finished. :) Yup yup, paper SSK3117 or Data Structure sudah pon selsai dijawab. Yes, 2 more paper to go babeh. Wuhu, serius tak sabar habiskan paper. Hari ni paper petang, merana. Hujan lebat melanda kot. Air melimpah kot kat KAA tu. Air kolam dia lah. Hehe.

Bukan setakat hujan lebat jek, kilat, guruh semua bukan main kuat lagi. Lawan lawan tu. Lepas satu satu. Awak ni penakut jugak orangnya kan, adei, menahan jek tadi masa duduk menunggu kat KAA. Lama kot tunggu. Paper habis pukul 5, dekat nak pukul 7 tadi baru lah sampai ke kolej ni ha. Tu pon jenuh menunggu bas. Haiyaa~

Ahah, dalam pada dok menunggu tu, bukan le Twitter & Facebook tu. Penuh pulak pasal post kes tembok runtuh dekat blok lelaki K12. Banyak jugak motor jadi mangsa, teruk teruk. Allahu, aku tengok pon terkedu. Ni kan pulak tuan punya motor tu. Macam mana lah dorang tu kan. Harapnya kalian sabar & tabah ye dikala minggu minggu akhir sem ni. Minngu exam lagi tu kau. Hmm.

It feels like lots of thing happened today. Untuk my dear darling Atiqa Ismail, aku harap kau tabah. Hari ni kita paper, hari ni jugak opah kau pergi menghadap Ilahi. Sungguh ianya sukar. Faham. Aku pernah merasai perasaan tu, waktu arwah uwan aku pergi dulu. :'( Be strong oke, I know you can. Semua geng kita support kau daripada belakang, ingat tu. We're always there for you. It's our family. Doakan dia. Semoga arwah lebih tenang disana. Aamiin.

p/s: My dear Emelia, maaf tak wish birthday awak semalam. Bukan tak nak wish, cuma apa yang di'plan'  tak menjadi. Langsung lupa. Maaf awak. Btw, Sanah Helwah sayang. May Allah bless you.  All the best with everything that you do. Love you. Muah. ;)

Family dok bertanya bila aku balik.
Bilik sudah tersedia.
tak sabar nak balik.

First day.


السَّلَامُ عَلَيْكُمُوَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ


Weehee~ Apa macam hari pertama tahun baru?? Best?? Tak best?? Macam biasa?? Haha, macam macam ado lah kan. Ikot perancangan masing masing macam mana kan, ye tak?? Ahah. Kes orang orang macam aku yang menghadapi final exam ni, duduk terperap dalam bilik je lah gamaknya. Menelaah nota & buku yang berkaitan.

Memandangkan semalam aku marathon movie The Lord of The Ring, makanya hari ni giliran aku menemani nota nota aku ni pulak. Pembawaan movie The Hobbit semalam jugak lah ni kan. Dah semalaman dorang jek tengok aku kan, aku pulak tengok dorang sekarang, haha. I mean nota nota tulah. Tapi ni pon sempat jugak aku curi curi time nak menulis. Perangainya kan, heh. --"

Bukan apa, sakit sakit dah pinggang aku sebab duduk bawah berejam dok menelaah semua nota nota yang ado tu. Bila update blog ni, aku gerak atas katil pulak, hehe. So ada lah jugak bergeraknya, even sikit. Ceh.
Oke, oke just a fast update. Sambung menelaah. Bai bai~!! ><

Top sangat comel~
;)