Lailatul Qadar.


السَّلَامُ عَلَيْكُمُوَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.
1. Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (Al-Qur'an) pada malam qadar.
2. Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu?
3. Malam kemuliaan itu lebih baik daripada seribu bulan.
4. Pada malam itu turun para malaikat dan Ruh (Jibril) dengan izin Tuhannya unutk mengatur semua urusan.
5. Sejahteralah (malam itu) sampai terbit fajar.
(Surah Al-Qadr : 1-5)

Ramadhan bakal pergi.
:(

Beraktiviti.


السَّلَامُ عَلَيْكُمُوَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ

Salam Nuzul Quran! :)

Hehe, dalam pada cuti hari ni, tetiba semangat pulak nak kemas bilik. Kali ni kemas kasi habis tukar segala susunan perabot dalam bilik aku tu. Haha, dah bosan pulak dengan susun atur lama, so kita kasi tukar semua! Mwehehe. >< Maseh mak sebab tolong basuh karpet sesama pagi tadi. 

Start awal, dalam kul 8.30 camtu tak silap. Mak tengah bersihkan laman rumah. Aku pon apa lagi, bawak lah keluar karpet dalam bilik, nak jemur. Then aku cakap kat mak nak tukar susunan barang bilik, terus mak suruh aku basuh jek karpet tu dah alang alang, haha. Memang sekali lamsam kot. 7 karpet terus kitorang sental pagi tadi, haha. Seronok jugak main air, sejuk! :p


Hasil kreatif kak lang zaman bebudak dulu. 'AIN & NINA'
Lepas menyental tu, berehat lah kejap. Nak sekali balun semua memang tak larat lah. Mak pon relax jek tengok tv dulu kejap. Dalam kul 10 camtu kot sambung balik misi ubah susun atur barang dalam bilik, mwahaha. Penat, sebab nak mengangkut katil, almari, meja solek tu. Awak pulak buat kerja 2 orang jek. Bapak aku keluar, adik adik aku masih lena dibuai mimpi indah, haha.

Finally dalam kul 1, selesai jugak mengemas, alhamdulillah! Berjaya selesaikan misi sebelum zuhur. Again, maseh mak sebab tolong mengangkut dan mengalih barang kat bilik ni, ehee. Aku nak tukar cadar, sekali mak bagi kaler PINK, haha, hamik kau. Aku allergic betei pink ni lah. Tapi nak buat cane, cadar yang aku guna sebelum ni mak lupa taruk mana. Takpe lah, janji katil dengan bantal bantal aku tak bogel. Bantal bushuk kecik tu jek la tak berbaju. Hee.



Tada!! Amacam, oke tak?? Bila dah ubah susunan perabot tu semua, ruang untuk solat jadi lebar & besar sikit. Hehe, lagi selesa lepas ni. Bilik pon nampak macam lagi besar jek. Karpet pon dah berubah. Daripada kaler gelap kepada kaler yang terang. Hehe, black to orange. Orange tu memang karpet bilik aku since zaman duduk bilik belakang lagi. Lepas renovate rumah, karpet tu letak dekat pintu depan jek. Yeah, dah bawak masuk bilik semula, hihi. :) 

Mak kata aku dah boleh buat mini library dalam bilik. Tapi rak buku kak lang dah ambik, nak letak buku buku sekolah dia tu lah, apa lagi. Aku setakat novel dengan komik je ciput tu, susun je kat memana ruang yang boleh, hee. So takde lah nak mini library sangat pon. Haha, mak oh mak. Nanti kalau aku ada extra money, nak beli rak buku kecik dengan kerusi kecik satu. Haa, baru boleh jadi mini library. ;)

Some of my books. Kesayangan. :)

Seronok.
;)

15 Ramadhan 1434.


السَّلَامُ عَلَيْكُمُوَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ


Alhamdulillah.
Sudah separuh perjalanan.
Bagaimana Ramadhanmu?
Perbaiki hati.
Cuci hati.
Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari yang sebelumnya.
Semoga sempat sehingga ke penghujungnya.
Ameen Ya Rabb.
Salam 15 Ramadhan! ;)

Record lagi tahun ini?
Hee. :p

Alhamdulillah. Terima kasih. :)


السَّلَامُ عَلَيْكُمُوَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ


Bukan aku sengaja, aku terlupa.
Kesekian kalinya, aku terlupa lagi.
Terlupa lagi, maaf.
Maaf.

Tahun ke-3, alhamdulillah.
Terima kasih pengunjung dan pembaca serta pengikut setia.

Disini aku menarikan jejari untuk meluah.
Disini aku menarikan jejari untuk bercerita.
Disini aku menarikan jejari untuk berkongsi.

Disini aku belajar.
Perihal baru, lama, pelik, biasa.
Perihal hati, cinta, rasa.
Perihal diri.

Alhamdulillah.
Aku dikurniakan oleh Allah pancaindera sempurna.
Aku dikurniakan oleh Allah akal untuk diguna.
Syukran Ya Rabb, syukran.

Jika apa yang dikongsi itu bermanfaat, maka sebarkan lah.
Jika apa yang dikongsi itu melalaikan, maka abaikan lah.
Jika apa yang dikongsi itu berguna, maka amalkan lah.
Semoga yang bermanfaat itu dikongsi bersama.
Semoga yang melalaikan itu dijauhkan.
Semoga yang berguna itu diamalkan.

Yang kurang itu dari aku.
Yang lebih itu dari Allah.
Hati orang lain lain,
maaf andai ada salah dan khilaf.

Alhamdulillah.
Terima kasih.
20 Julai 2010 - present.

Sanah helwah bloggie,
Perihal Kechikuma.
:')

Untittled.


السَّلَامُ عَلَيْكُمُوَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ


Tersipu malu.
*blush*

Oh my tudung.


السَّلَامُ عَلَيْكُمُوَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ


Ada 4 syarat mudah. Nak tahu apa?? Yok tonton video ni. Mungkin kalian ada yang dah tengok. Cuma nak share. Tak salah kan?? Hehe. Sharing is caring. Plus its beneficial for us. Aku juga masih tidak sempurna. Semoga dapat manfaatnya ya. ^^

Masih belajar.
PEACE.
;)

No new idea. :|


السَّلَامُ عَلَيْكُمُوَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ


Salam ramadhan ke-9! Hehe, so far so good?? Ke so far so not good?? Well, semoga ramadhan korang sentiasa diberkati Allah. In shaa Allah. :) Ehem ehem, see any differences tak kat blog aku?? Mesti tak perasan kan, hehe.

Hmm, aku ada edit sikit blog ni, sangat sikit. Basic jek yang aku ubah, especially the header. Hehe, edit guna photoscape jek. Adobe photoshop aku bermasalah pulok. Heh. --" Plus aku pon tak berapa nak mahir nak guna adobe photoshop tu. Pfftt. Alasan semata. Puii.

Haha, oke oke, maaf maaf. Merepek sekejap. Hah, column kat footer tu pon dah bertambah, jadi 3 instead of 2 jek sebelum ni. Tambah list of blogs that I'll certainly read. Even tak selalu or setaip hari, but aku akan tetap chech out that blog. Hee, macam korang korang buat bloglist tu la. Hehe.

Background aku pon berubah. Oke tak?? Aku teringin nak buat macam si Apis, plain jek, tapi aku pulak jenis tak reti kalau plain sangat. Ha, cane tu. --" Kalau kalau korang perasan perubahan blog ni, sudi sudi la komen ye. Tak sudi tak apa, haha. Aku dah biasa dah pon blog tak berpengunjung ni. Pfftt. Ayat pasrah lah konon. Haha. ;)

I like the feeling being close to ALLAH.
Alhamdulillah. ><

Selamat hari lahir dear mak. :)


السَّلَامُ عَلَيْكُمُوَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ


Iftar kat luar sempena birthday mak.
Love you.
May Allah bless you.
Keep smiling and again, I LOVE YOU.

Angah je takde.
Jauh kat Penang.
:(

Alhamdulillah. :)


السَّلَامُ عَلَيْكُمُوَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ



Syukran Ya Rabb.
:')

Loving the minions~!!


السَّلَامُ عَلَيْكُمُوَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ


Wehuu~!! Alhamdulillah, berjaya jugak lepas ke panggung melihat aksi aksi this yellow thingy or known as THE MINIONS~!! Gua keluar ngan siblings gua and Paan. Kembar siam si Angah, haha. Seriously they are super duper extra cute, kawaii, and gwiyowo and other words that describe COMEL~ :) Kitorang gi tengok yang midnight punya pasal timing lain semua sold out dah.

Sakit perut gua tengok cerita ni kot. Serius. Semua pasal minions minions ni. Gru ngan anak-anak dia tu jugak la, Edith, Agnes ngann Margo plus Lucy. Hai, happy family betei. Bahagia gua nengoknya. Hiks. ;) Last minute plan kot sebenarnya. Angah baru balik subuh tu. Then gua cadang la tengok wayang dah alang-alang beliau kat rumah ni kan.

Then turns out malam tu jek chance nak keluar tengok movie sebab hari lain tak boleh. Angah nak buat kerja dia and adik-adik aku yang lain ada aktiviti sekolah. Especially si Amal tu. Atlit sekolah dah sekarang kan, manjang sibuk je. Pagi ni dia tournament boling padang. Apa nama entah tempat tu, ahaa~ Semoga berjaya wahai adikku. *wink wink*

Me love me siblings.
:)

Less than a week.


السَّلَامُ عَلَيْكُمُوَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ
Welcome Ramadhan.
:')