Mood raya dah semua kan ^^

Post baru belah bawah ye ^^

memandangkan aku akan sibuk minggu depan kerana menyambut kedatangan Syawal, aku forward jelah this thing eh . .
aku tak rase aku boleh online minggu raya nanti . .

hehe, nie khas untuk my readers and followers . .
neomu² gomawoyo for the support . .
and maaf sepanjang kalian bace blog aku nie, kot² de yang terasa  tak puas hati, marah and pape lah perasaan lagi, ngee~
*perasanjeakuniekan*
Selamat Hari Raya Aidilfitri ! !
can't wait to celebrate raya.
hometown, here I come!

Awak ^^

haih, pukul 2.34 pagi aku mula menaip post nie . .
err, post kali nie agak beremosi I think . .
ahah, bukan agak lagi, memang emosi pon kot . .

dengan cuaca hujan plus sejuk nie, menggila nak menaip . .
hatiaku tak tenteram sangat, tah la . .
nak gambarkan pon, tak reti, susah . .
mohon maaf ye para readers sekalian, aku nak feeling sikit . .
tak tau nak luahkan kat sape da pepagi buta nie  . .

aku call orang kang, mesti tengah baiknye tido kan . .
dah mengganggu pulak . . =='
kau tak boleh tido, nak babitkan orang lain pulak . .
jangan nak jual ikan sangatlah babe . .

*********************************

hah, awak, saya selamat sampai kampung dah tau . .
tengah hari tadi lagi sebenarnya, awak tau da kot kan . .
awak balik kampung awak bila pulak ??
and maaf kalau pagi tadi kejut lambat sangat . .
tatau nak kejut kul berapa, awak tak cakap kul bape . .
tapi awak bangun ke saya kejut tu, ke memang da bangun pon . .
tape lah, yang penting saya de kejut awak ye . . ^^

seriously saya terkejut dapat mesej daripada awak pagi tu, awak mintak tolong kejutkan awak . .
saya ingat saya mimpi jek pagi tai seyh . .
bape kali tah saya tonyoh bijik mata saya, baca mesej awak tu,biar betul nie . .
 pape pon, thanks awak, mesej tu sangat bermakna untuk saya, w/pon mungkin awak tak sengaja send kat saya . .

awak, lagi berapa hari je lagi nak raya kan . .
saya betulbetul rindukan awak . .
saya wat post nie sebab tak tahan dah awak . .
saya tak tau nak luah macam mane lagi dah . .
saya sedar, awak tak baca pon semua nie . .
tapi saya rasa lega bila dapat keluarkan apa yang ade dalam hati and pale otak saya sekarang nie . .
at least terasa ringan lah sikit . .
*sayamemangsukafikircomplicatedkan*
saya rindu awak

semoga awak bahagia.
puasa terakhir dah.
^^

Menghilang..

huh, 2 hari aku menghilang . .
tak post pape entry, jatuh terus pageview kan . .
tapelah, nanti da masuk uni, same la tu . .

takde mood nak menulis la semalam . .
w/pon semalam aku de event ngan member, but tak terasa nak menulis pasal semalam . .
best day, and worst day semalam . .
sampai menangis aku weyh, hah, buduss jerp perangai . .

seriously, aku semakain sensitif sekarang . .
benda kecik ley wat aku menangis, menggedik kan . . =='
betul kata Shila, aku kena lebih relax . .
but, I can't, tak ley control perasaan sendiri . .
kesengalan yang amat membara la seyh kau nie . .

but, lupakan tu semua, things happened right . .
layan videa lagi best kot kan . .
my memories in KMJ, thanks to Nazmi and Muaz . .



awak, maaf saya semakin sensitif.
bosan kan?
=='

Cara Mudah Menghafal Muka Surat Al Quran

berjalan lagi malam nieh . .
haih, tak letih ke berjalan je keje . .
mesti lah tak meyh, hahaha ~

something to share with you guys . .
after all, memang tak sia² suka jalan² nie kan . . ^^
tips yang sangat menarik bagi aku . .
so, mestilah kena share ngan kalian, ilmu tuu . .
guna math mudah je tau, but awesome~!
Contoh 1
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 5 di halaman ke berapa:
5-1 = 4, 4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 x 2 = 8
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 5 adalah pada halaman 82
Sekarang lihat pada Quran dan anda akan lihat Juzuk 5 bermula pada halaman 82. Menarikkan?

Contoh 2
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 10 di halaman ke berapa:
10-1 = 9, 9 perlu didarab dengan 2 jadi 9 x 2 = 18
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 10 adalah pada halaman 182

Contoh 3
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 23 di halaman ke berapa:
23-1 = 22, 22 perlu didarab dengan 2 jadi 22 x 2 = 44
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzu 23 adalah pada halaman 442
 credit : fastabiqkhairat
aku dah tak guna button FOLLOW ala² Tumblr tu dah.
^^ 

Hoping . .


Edit lagi blog aku nie, hehehe . .
baru aku perasan, banyak betol dashed kan kat blog aku . .
suka pulak aku dashed² nie, haha . .
 tatau la nape, kiut kot, bhahaha, sengal jerp . .

agakagak dapat ke aku raya ngan Dear, sempat tak eyk . .
aku pon masuk uni nanti awal, raya ke-8 camtu . .
bila balik umah, aku pon tatau lagi . .
mana nak raya ngan member² lagi . .
rasa macam tahun lepas jerp, sekejap sangat . .
awatlah cuti kejap benor nie, lame la sikit boleh . .

awak, baju raya warna ape tahun nie . . ?
hope same lagi la kan, weeee~ *gediksudahmari*
jumpa tak kita raya nanti eyk, awak balik 29hb . .
saya kat kampung da kot time tu, hmmmm . .

kawan², korang pulak ape macam ??
raya mana je, aku rindu kat korang nie . .
lame tak hangout same da, nanti lagi sudah . .
masing² dah bawak laluan sendiri, dekat takpe . .
ade yang ke selatan, timur, seberang laut pon ade . .
moga raya ni dapat kumpul ramai² tau, macam dulu² . .
sumpah aku rindu kat korang . . ><

miss you guys so much!
^^

Puasa penuh . . ??


I can't believe this, wow, ahah . .
I've been fasting for the past 26 days . .
without any excuse at all, I mean, FULL . .

can I full fast this year too ??
well, I've 3 of full fasting as far as I can remember . .
sounds unbelievable right ??

mom said that I'm abnormal . .
I knew it lah mak, bhahaha . . ><
its not me actually, its my mentrual cycle, ngeee~
well, maybe because of that Hb disease I guess . .

its less than 4 days to raya lah . .
can't wait to celerate raya . . ^^
oh I miss my hometown . .

hows everyone at kampung?

Happy Merdeka Raya !
;p

Background dotdot . . ^^


oke Cik Eyfa, ini jawapan kepada pertanyaan kamu tu eh . .
tapi kalau kalian yang lain nak try, silakan . .
no problema lah, sharing is caring kan . . ><
but tuto nie untuk apply kat simple template lah . .
yang lain² aku kurang pasti ley apply ke tak . . ;p
  • Dasboard > Design > Edit HTML
  • Untuk copy, highlight text then tekan Ctrl+C
  • Tekan Ctrl+F, cari code nie ;
html body $(page.width.selector) {
  • Then letak code nie bawah code html body $(page.width.selector) { tadi.
background : url(URL BACKGROUND);
  • URL BACKROUND tu, tuka je url background yang disukai oke.
http://i1203.photobucket.com/albums/bb392/Ikha00/20070320_313973.gif
 http://i1203.photobucket.com/albums/bb392/Ikha00/11111111111111111111111111111111111.png
 credit : adik Atikha
*akugunasalahsatunilah*

preview dulu tau bila dah buat, dah puas hati baru save . .
back up gak dulu template ye papehal . .
tersalah buat, langsung habis nanti blog, menangis tak sudah pulak, ehehe . . ;p
time tu, tak dapek den nak nolong eh . .
till then, selamat mencuba~! ><
1st tutorial of mine.
aku wat tuto?!
unbelievable lah weyh.
;p

Yes, berjaya jugak . .


taraaaa, hows my bloggie new look . .
perasan tak pape yang berubah, ngeee~ ;p
puas aku cari tutorial cane nak wat, eventhough Fazie ade tolong, but tutorial uh bukan untuk pengguna simple template cam aku nie, kecewa kottt~
last² aku figure out sendiri jelah, senang . .

but senang cakap jelah kan . .
nak kena go through sume² code yang memeningkan tu . .
aku try lah pape yang patot, masuk sini sana . .
priview, then sini pulak, pusing² la kan, sampai aku pon pusing sekali, nak memikirkan mane la nak letak lagi . .

finally, mendapat jugakk~!
alhamdulillah, pheww~
tadelah berpeluh pon kan, awak dok bilik sejuk aje, haha . .
and there result is superb lah . .
makin tambah sayang kan bloggie nie kan . . ^^

but tak habis lagi, ade lagi yang aku nak tuka . .
so, back to work, tataa~! >< 

header cam sesat.
maklum, bukan transparent.
;p 

Hacked, oh tidak . . .



amik kau, kena hacked suda . .
tapi bukan blog aku la, blog orang tu . .
terkejut aku seyh, bukak² dapat macam tu . .
udah la pepagi buta lak tu, seram tengok badut uh . .
first² aku ingat tipu jek, but betol kot, hukhuk . .

aku bukak blog nie pon daripada salah sorang follower aku . .
but, bila aku bukak blog dia guna link yang dia tinggalkan kat shoutmix aku, oke je pulak blognye, hmmm . .
mungkin blog lame la nie kot, kan, kan . .

uish, pengalaman seram sejuk di pagi hari . .
be extra carefull pasni, wootwoot . . ><

mentang kredit ade, laju je mesej.
tak menyempat, sila bersabar.
;p

Berganda la sayang . .


wootwoot, baru je aku membuat entry mengenai kes aku kehilangan follower aku . .
but alhamdulilah, diganti sudah, berganda lagi youu~
ahax, jangan maree ye, hekhek . .
*keluardahgedikdia*

hmmm, tak disangka kan, akan ade yang UNFOLLOW aku. .
well, sape nak kan di 'UNFOLLOW' . .
seriously, tak pernah terfikir langsung . .
but, that thing happened to me this evening . .
terkejut kau, yelah, bukak² je, kurang sudah pengikut aku . .

well, sapelah aku pon nak halang perkara tu . .
infact dah berlaku pon kan, aku terima dengan hati terbuka . . ^^
aku pon takkan nak paksa² orang follow aku kan . .
dorang follow sebab nak tau pe perkembangan hidup aku . .
yang tak tu, means tak berminat la of course . .
kan betul tak u olls, weeee~

awak nie pon bukan retis, tade sape nak sibuk tau lah perihal awak yang tak seberapa nie . .
aku je salu pasan nak mati orang amik kesah, mwahaha . .
syok sendiri la katekan, ye tak, ngee~

klah, merepek je lebih da nie . .
nonton Youtube lagi best, oh Big Bang ! !

suda berkredit.
mesej jom awak.
;p

Unfollow sudah . . . ᅲ ᅲ

omo, jeongmal ??!
 alamak, biar betol nieh =='
awatnye seyh, tak best eyk blog aku nie . .

hmm, tape lah kalau hang nak unfollow . .
saya tak marah, salah saya la tu, wat entry merepek jerp . .

awak pon bosan bace, awak unfollow lah kan . .
well, bukan rezeki saya untuk awak follow saya lagi . .
but, maceh gak la kat awak kan . .
yelah, awak pernah follow saya, maceh sangat . .
bersyukur jugak . . ><

wootwoot.
rinduawaklahmydear.
^^

Aik, da pukul 1 lah . .


ahah, baru nak wat post la kononnye nie . .
bajet dapat online awal mulanya . .
but tadi aku tolong mak aku pulak, so lambat lah jadinya . .

bukan tolong ape pon, tanda kertas budak² je . .
kertas karangan budak darjah4, hekhek . . ;p
seriously, sakit perut aku baca ayat dorang, macam ade seyh, adik aku pon join gelakkan jugak . .
padahal awak dulu pon gitu la jugak kan, sengal jerp . .

tu kira oke lagi la meyh . .
another thing bila mak aku dapat surat daripada murid dia . .
tugasan dorang sebenarnya tu, tulis surat rasmi/tak rasmi . .
lagi lah sakit perut kitorang gelak, ngan mak aku sekali gelak sakan, heeeee~

sungguh² betul dorang buat surat tu kot . .
siap tanya macam² lagi kat mak aku . .
yelah, memandangkan dah dekat nak raya nie kan . .
kadang comel pon ade gak aku rasa . .
prihatinnya dorang kan sal cikgu dorang ni . .
*makakulahtukan*

such a cutie for them.
^^

Ciri - ciri blog tak menarik . .

salam semua, hihi . . ^^
petang tadi, jalan la tengok group blogger kat FB, then aku jumpa lak info nieh . .
menarik pulak aku bace, tatau la kalau korang . . ;p
teringin lak aku nak share ngan korang . .
jom check jom, blog korang ade ciri² kat bawah tak . .
  1. Kalau nak letak lagu kat blog , boleh je . tapi , tolong jangan letak lagu yang rancak dan kuat seperti lagu Hardcore etc .
  2. Jangan gunakan widget untuk lagu yang tak boleh stop , biasanya orang akan tutup segera blog kita . selain tu , maunya orang yang ade heart attack mati tiba-tiba . :)
  3. Jangan gunakan tulisan gedik , buat orang sakit mata sakit hati nak baca entry blog anda . Contoh : sAyA sUkA aWaK lAh cOmEl . camne ntah dorang ni tulis entry dengan tulisan camni .
  4. Jangan gunakan tulisan ALPHABET atau tulisan besar . deyy , kat tadika dulu cikgu dah ajarkan penggunaan huruf kecil huruf besar . Contoh : SAYA SUKA AWAKLAH COMEL . tak cantik entry nya .
  5. Widget ntah pape yang tiada kaitan atau korang rasa tak perlu , lebih baik buangkan . sebab ia bukan mencantikkan blog , malah menhodohkan blog anda dan memberatkan kelajuan dan kelancara blog anda .
  6. Background , jangan gunakan warna yang terang reader and follower sakit mata . memanglah warna perangsang ingatan dan otak . tetapi untuk blog , cuba kurangkan dan ganti dengan gambar anda atau gune theme yang di sediakan atau try guna Google . search "blog layout"
  7. Mouse cursor jangan gunakan yang pelik dan banyak tulisan , konon cantik sebenarnya menyerabutkan .
  8. Widget yang object2 terbang tu tak perlu rasanya , kadangkala ia mencantikkan dan kadangkala menyerabutkan .
  9. Jangan gunakan kata-kata kesat untuk visitor , reader dan follower . Contoh : kau tak suka blog aku ? bleh blah r . blog aku , bukan blog kau . Blog anda akan dibanned oleh reader and blogwalker .
  10. Jangan paksa orang untuk follow blog kita , biarlah mereka follow kita dengan hati yang ikhlas dan atas kesukaan dan atas blog mana yang mereka berminat nak follow .
p/s : andai ada yang terasa , minta dimaafkan , saya sekadar berkongsi ilmu . kalau nak copy , mohon di beritahu dahulu atau ilmu yang anda copy tak akan bermakna :)

ikhlas dari : Chapieq Norrith

hah, pe macam de ke tersangkut 1, 2 . .
aku fikir nak tambah gak sikit, but tape lah . .
hmm, blog aku nie pulak pe ce kan, hehehe, ce komen sikit meh, ne tau de yang korang tak suke ke sal blog nie . .
bole aku perbaiki sikit ke kan, weee~ ^^

Alhamdulillah, 20 hari dah . .


cakk ! ! ehehee, pejam celik pejam celik da 20 hari kite puasa kan, termasuk la aku nie . .
pada yang pernah excuse tu, mungkin tak cukup la 20 hari . .
but aku pulak, cukup lagi setakat nie, weee~
*manenaktaunantiakupulak*

wahh, kurang 2 minggu lagi kite da nak raya seyh . .
cepat gile masa berlalu kan . . .
tau² dah nak habis puasa dah nie . .
aku pon siap dah dapat kad raya lagi kan, hehehe . . ;p

korang dah beli ke baju raya, mesti dah kan . .
well, aku je belom lagi nie, ngeee~
ayah aku ajak lepas Angah da balik sini nanti . .
beli same², baru syiokk~!

tahun nie nak beli PURPLE kate mak aku, untuk pompuan la . .
yang lelaki pulak, tatau lagi warna ape, hiii~
tak pelah, nanti cari la kan, bukan susah pon . .
sekarang kan kedai and butik banyak . .
redah jerp, mesti ade punye lah kan, macam² ade . .
*taksabarpulak*

eh, ape kate korang tolong aku jap . .
tapi kalau tanak pon tape, tak paksa tau . .
hii, meh tengok >>sini<< jap meh . .
maceh yang tak terhingga tau ! ^^

kreditsifar.
rinduawaklah.
><

SEGMEN : BLOG GUA BERAT TAK?


pusing² blog Hudaa, dia join segmen nie lah . .
aku pon, ape lagi, merajinkan diri la kan ikut, hehe . . ^^
haha, sila komen² yerp blog aku nieh . .
maceh banget pada yang sudi komen tu . . ><

Tarikh tutup : AHAD 21/08/2011 pada jam 2 petang (24JAM)

PER: PERMOHONAN PEMBIAYAAN PTPTN .


sekarang masing² busy preparing hal PT nie kan . .
so, dalam sibuk² tu, korang pon mesti de wat post sal nie . .
aku pon termasuk sekali la tu, hehehe . .
tapi aku nie lembab pulak nak wat entry nie . .

ingat nak wat terus malam tadi pas da dapat email uh . .
but aku offline awal lah, tengok cerita Atasinchi tu . .
and aku wat entry for Dya, so bertangguh la lagi, hee~ ;p

da de mase ni, aku pon wat le, hekhek . .
ha, Alhamdulillah la kan aku dapat . . ^^
tahniah gak kat kawan² lain yang dapat gak tu eh . .
yang belum dapat tuh, InsyaAllah, nanti giliran korang lak . .

kena print lagi.
adoi. =='
mak, stock kertas de lagi kan ?

Terima Kasih Dya Azman ^^

wake up in the morning feling like, eh, eh ternyanyi pulak . .
tapi korang tak dengar pon kan suara sumbang nie kan . .
bagus, bagus, tadelah bernanah nanti telinga korang tu . . ^^

aku ingat nak wat post sal PT, but tangguh dulu la . .
nak tau sebab ape, meyh bace entry nie meyh . . ><


hah, pagi tadi abang posmen tu bagi surat kat aku . .
infact kad raya sebenarnya, hehehe . .
sape pulak yang bagi ni meyh, rajin betul . . ><
eyh, patotnye Q, bukan K . . ;p
tape lah, da bese berlaku, hihi . .



aku tengok tulisan je, tau da sape send kad nie . .
it's from Dya lah ! ! ^^
maceh, maceh, lame tak dapat kad raya dah . .
yelah, aku pon tade nak send kad raya kan, huuu~


paling suka part katun comel nieh, hihi  . . ^^
such cutie la kan, so, sooo cute ! !

to : Dya Azman
Chik pon mintak maaf ye atas segala salah silap Chik ngan Dya ye sepanjang kite kawan kat matrik and sekarang. Amboi, bank in duit raya ye. Hah, Dya pon jangan lupe bagi duit raya gak tau, haha. Moga persahabatan kita berkekalan, amin. ^^ Panjang umo, jumpa lagi tau, hangout same², wee~

Maaf le tak bagi kad raya gak, penyakit M menyerang seyh, adoi. ==' Tade wat ape pon tahun nie. Pape pon, maceh banget yerp ! Lain kali, Chik pulak bagi kat Dya, hihi, tungguu~ ><

nothing much for you.
just this simple entry.
^^

Sampai esok gamaknya nieh . . . .


ahah, sambungan rentetan kisah hidung comel lagi . .
sehari suntuk wat entry memang sal kau jelah hidung oi . .
blog nie memang tercipta khas untuk kau kan, hukhuk . .
suda, suda, melayan gila aku, memang tak abes . .

so, masih lagi masalh yang sama cam petang tadi . .
malas ulang balik, geli pulak kalian nanti, weee~ ;p
 harapan hanya tinggal harapan . .
tak jugak elok lagi, pedih siott~!
mau tercabut hidung nie da aku rasa . . =='
tah ape masalah lama sangat pulak, pelik + ajaib x aneh . .
bukan de main ngan habuk pon, huhuhuuu . .

berlarutan sampai esok la nieh nampaknya . .
and please, please, please . .
be better tomorrow morning okeh ! !
tak larat dah asik bersin², peritperit . .

nape aku taley nak tengok follower aku nieh . . =='
adoi, tambah pening lah tau . .

tiadagambaGDda.
tempohbirthdaydahtamat.
^^

SEGMEN : Personaliti Blogger Mengikut Jenis Darah


pusing² tadi, jumpa segmen nieh, so gatal jap tangan . .
aku join lajulaju, weeeee~ ><
ai, rajin pulak kau kan ari nie weyh . .


blood type aku = B+ ^^

Darah B [ Hunters ]
Mereka berdarah jenis B seorang yang periang , mempunyai personaliti
yang tersendiri , pemalas , kurang sabar , tapi sangat passionate
*bersungguh-sungguh bila melakukan sesuatu

 cam tak caya jek description orang type B nieh . .
tak menggambarkan aku pon . .
part malas tu, aku setuju sangat, bhahaha . . ;p
periang tu oke gak la kot, tapi aku ni gila, ngeee~
lainlain, no komen, hihihi . . ^^

semangat + sakit.
HB Jiyong oppa.
^^

Tersumbat, tidak lagi . . tapi . . . .


petang suda nie kan, hehe . .
memang la, tak kan still pagi lagi, kau pon . .
oke, oke, fine, tak payah la nak monolog, orang baca . .

waaahhh, why, why, why . .
pagi tadi hidung tersumbat, oke fine . .
ingat da oke da sekarang . .
tup, tup, hal lain pulak yang timbul . .
tak benti² meleleh pulak hingus aku nieh . . =='
*cehpengotorlakauni*

bukan aku nak pon, da dia yang nak kua . .
makin bertambah merah la hidung aku nie seyh . .
dok tonyoh ngan kain, lap bendalir nieh, huahuahua . .
*bilakaunakstopnie*

hah, malam nie jangan wat hal pulak eyh . .
please, please, please . . ><

sangatberharap.
peritdahidungaku.

Hidung pulak . . ? ?


ahh, demam GD jap ari nie eyh, bole tak, weee~
maaf la readers, mesti bosan tengok GD nie je kan . .
ginie lah kalau kesengalan melanda, hehe . . ^^

sakit hidung ! !
tetibe je pulak nie, ape la kau . .
hmm, daripada pagi tadi hidung aku nie tersumbat . .
nak bernafas susah gila nak mati . .
da merahmerah da hidung aku nie, erghhh . . !
mencik, mencik, tak suka I tau canie . . .
*takpayahnakmenciksangatlakaukan*

payah, asik terbersin tak habishabis . .
sebab tu merah dah hidung aku nie, peritperit . .
nak je letak muka aku, tapi tak mau lah, huduhh . . !
so, daripada korang pengsan tengok nanti, baik tak payah . .
betol tak, betol tak, betol tak . .
*ayatgedikgediksikit*

oh hidung comel, stop tersumbat da ye . .
cian la kat saya nie, hukhukhuk . .
sayang saya kan, bhaha . .
da la, gila ape kau cakap ngan hidung sorang² . .
stop this nonsense, got it . .
k la, k la, nanti merepek lagi jauh, daa . .
*layankakifacebookpulak*

cepatbaikyehidungku.
^^

Spontaneous Thursday #4

 
180888
Happy Birthday Kwon Jiyong oppa ^^
해피 23번째 생일, 권지용~!!!
sengal jap eyh.
lamsam WW sekali ley kan.
^^