Cara Mudah Menghafal Muka Surat Al Quran

1:42 AM

berjalan lagi malam nieh . .
haih, tak letih ke berjalan je keje . .
mesti lah tak meyh, hahaha ~

something to share with you guys . .
after all, memang tak sia² suka jalan² nie kan . . ^^
tips yang sangat menarik bagi aku . .
so, mestilah kena share ngan kalian, ilmu tuu . .
guna math mudah je tau, but awesome~!
Contoh 1
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 5 di halaman ke berapa:
5-1 = 4, 4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 x 2 = 8
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 5 adalah pada halaman 82
Sekarang lihat pada Quran dan anda akan lihat Juzuk 5 bermula pada halaman 82. Menarikkan?

Contoh 2
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 10 di halaman ke berapa:
10-1 = 9, 9 perlu didarab dengan 2 jadi 9 x 2 = 18
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 10 adalah pada halaman 182

Contoh 3
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 23 di halaman ke berapa:
23-1 = 22, 22 perlu didarab dengan 2 jadi 22 x 2 = 44
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzu 23 adalah pada halaman 442
 credit : fastabiqkhairat
aku dah tak guna button FOLLOW ala² Tumblr tu dah.
^^ 

You Might Also Like

2 comments